Pyszny deser marchewkowy z jogurtem i twarożkiem.

Dziś przygotujemy pyszny deser marchewkowy z jogurtem i twarożkiem. Jest to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkości, idealna na przekąskę lub deser. Zapraszam do kuchni!

Składniki:

Na bazę deserową:

  • 150 g marchewki
  • 1/3 szklanki (25 g) płatków owsianych
  • 100 g białego niesłodzonego jogurtu
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki (25 g) płatków owsianych (zmielonych)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Na śmietankę do deseru:

  • 200 g twarożku
  • 100 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • Słodzik do smaku (używam miodu)

Dodatki:

  • Jagody lub zmielone orzechy włoskie do posypania

Przygotowanie:

Zetrzyj marchewkę na drobnej tarce. W dużej misce wymieszaj startą marchewkę, płatki owsiane, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, zmielone płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i mielony cynamon. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Wlej ciasto na patelnię i równomiernie rozprowadź. Piecz na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i piecz przez kolejne 5 minut.

Pokrój ciasto na 4 części i pozostaw do ostygnięcia. W misce połącz twarożek, mascarpone (lub serek śmietankowy) i słodzik (np. miód). Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Rozłóż równomiernie krem na każdym kawałku ciasta. Na wierzch posyp jagody lub zmielone orzechy włoskie.

Nasz deser jest gotowy! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!