Dziś przygotujemy letnią sałatkę, którą możesz cieszyć się zimą. Sprawdzony przepis.

 

Dziś przygotujemy letnią sałatkę, którą możesz cieszyć się zimą. Przygotowanie tej sałatki zajmie Ci tylko dziesięć minut, a efekt końcowy będzie pełen witamin i wspaniałego smaku.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 papryki
  • Kilka ogórków
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru na każdy słoik
  • 1 łyżka soli na każdy słoik (najlepiej sól morska gruboziarnista)
  • 4 łyżki oleju na każdy słoik
  • 3 łyżki octu spirytusowego 9% na każdy słoik (można użyć octu winnego)
  • Trochę pietruszki

Instrukcje:

Obierz marchewki i pokrój je w kostkę. Pokrój ogórki w krążki. Papryki posiekaj w kostkę (można użyć dowolnego rodzaju papryki do smaku). Pomidory pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz i przygotuj do użycia. Wstępnie wysterylizuj słoiki w piekarniku w temperaturze 100°C przez 10 minut. Możesz także zdezynfekować pokrywki alkoholem lub wygotować je. Na dno każdego słoika dodaj trochę czosnku.

Następnie dodaj warstwy ogórków, pomidorów, marchewek i papryki. Możesz również wymieszać wszystkie warzywa i wsypać do słoików razem. Dodaj trochę pietruszki między warstwy. Do każdego słoika wsyp 1 łyżeczkę cukru. Dodaj 1 łyżkę soli (najlepiej soli morskiej gruboziarnistej). Wlej 4 łyżki oleju. Wlej 3 łyżki octu spirytusowego 9% lub octu winnego. W czajniku zagotuj wodę (możesz też zagotować wodę w garnku).

Powoli wlej przegotowaną wodę do słoików, aby nie pękły. Możesz użyć przefiltrowanej wody lub wody z kranu, jeśli jest pitna w Twoim mieście. Zamknij słoiki i odwróć je do góry nogami. Uważaj, bo są gorące – użyj szmatki, aby je odwrócić. Pozostaw słoiki do całkowitego schłodzenia.

Gotowe! Twoja letnia sałatka jest gotowa! Jest bardzo smaczna i szybko się kwasi, więc możesz cieszyć się nią jeszcze przed zimą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!