Przygotuj tą pomidorową przekąskę na kolację, a każdy będzie zadowolony. Super przepis
Pyszne, pełne smaku pomidorowe przekąski to doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch, lub przystawkę na imprezę.
Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Pieczone pomidory, aromatyczna bazylia i czosnek oraz kruche ciasto francuskie to połączenie idealne!
Składniki:
- Ciasto francuskie- 250 gramów
- Mleko- 50 ml
- Pomidor- 2 sztuki
- Czosnek- 2 ząbki
- Bazylia- pęczek
- Zioła prowansalskie- do smaku
- Sól, pieprz- szczypta
- Oliwa z oliwek- 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na papier wyłóż gotowy arkusz ciasta francuskiego i pokój go na równe kwadraty, około 4cmx4cm. Wykrojone kawałki posmaruj mlekiem i wyłóż na nie pokrojone na półcentymetrowe plastry pomidora. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw blaszkę na około 15-20 min. W czasie pieczenia sprawdzaj stopień upieczenia przekąski.
W międzyczasie opłucz i posiekaj pęczek bazylii. Czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę, lub przeciśnij w wyciskarce do czosnku. Do małej miski przełóż bazylię, posiekany czosnek i zalej przygotowane składniki oliwą z oliwek. Dopraw całość solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Comments are closed.