Delikatna, najpyszniejsza wątróbka, jaką kiedykolwiek jadłeś – wszystko to zasługa cebuli. Przepis.
Jak przygotować idealną wątróbkę?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się banalnie prosta, ale to tylko pozory. Aby była ona delikatna i aromatyczna trzeba odpowiednio z nią postępować oraz użyć odpowiednich składników. Za chwilę zdradzimy ci sekret doskonałej wątróbki, więc koniecznie zapisz i wypróbuj ten przepis.
Składniki
- 600 g wątróbki
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- olej roślinny
- przyprawy: sól, mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Wątróbkę opłucz wodą, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z błon. Cebule obierz i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki.
To właśnie cebula jest kluczowym składnikiem nadającym wątróbce smaku. Nie zmniejszaj więc jej ilości, możesz nawet dodać jej trochę więcej.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Wsyp na nią cebulę i podsmażaj aż zmięknie. W międzyczasie posiekaj drobno czosnek i dodaj go do smażącej się cebuli.
Rozmieść warzywa tak, aby pokrywały całą powierzchnię patelni i ułóż na nich wątróbkę. Dopraw ją do smaków według swoich preferencji. Pamiętaj, żeby zawsze solić wątróbkę dopiero podczas smażenia. Dzięki temu nie będzie ona później nieprzyjemnie twarda.
Po upływie maksymalnie dwóch minut odwróć wątróbkę na drugą stronę. Gdy lekko się podsmaży dodaj liście laurowe i wymieszaj całą zawartość patelni.
Comments are closed.