Pyszne japońskie bułeczki – Znikają ze stołu w kilka chwil. Obłędny smak
Japońskie bułeczki to propozycja kulinarna, którą pokochają zarówno dzieci jak i dorośli. Wszyscy amatorzy rozpływających się w ustach wypiekach i cynamonu będą w kulinarnym raju!
Składniki
- 260 ml mleka
- 370 g mąki pszennej
- 6 łyżki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Do rondelka należy wlać 100 ml mleka, dodać 20 g mąki, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Trzymać na ogniu ok. 3 minut, ciągle mieszając masę. Następnie należy przygotować drożdże dodając je do ciepłego mleka i dwóch łyżek cukru. Powstałą masę należy dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Mąkę należy przesiać i wysypać na stolnicę, dodać soli, wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące i wlać do niego jajko w temperaturze pokojowej, wlać masę drożdżową i schłodzoną mieszankę z mleka i mąki. Wszystko dokładnie wymieszać ręką lub mikserem.
Dodać do ciasta 1 łyżkę miękkiego masła, ugniatać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto odłożyć do miski wysmarowanej masłem i przykryć folią spożywczą.
Ciasto odstawiamy na 90 minut, by urosło. Następnie mieszamy cynamon z cukrem i dwoma łyżkami płynnego masła. Ciasto należy wymieszać z masą cynamonową, robimy z niego wielkiego naleśnika, którego rozpłaszczamy i dzielimy na 8 równych części.
Każdą część ciasta formujemy w kulkę, następnie rozpłaszczamy i odpowiednio formujemy. Składamy boki do wewnątrz, następnie zwijamy w rulon, kształtując bułeczkę.
Gotowe bułeczki odkładamy na pergamin, by odpoczęły godzinę pod folią spożywczą. Kiedy bułeczki urosną, smarujemy je ubitym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Bułeczki pieczemy przez dwadzieścia minut, do zarumienienia się. Po tym czasie wykładamy bułeczki na kratkę piekarnika, by ostygły.
Comments are closed.