Przepis na sałatkę idealną dla osób dbających o linię. Zamiast dodatku majonezu, stworzona jest na bazie jogurtu naturalnego. Dzięki temu jest lekka, smaczna, bez zbędnych kalorii.

Pyszna sałatka z dużą ilością warzyw, którą możesz podać jako dodatek do wielu różnych dań.

Dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienity coleslaw, którym możesz zajadać się, nawet jeżeli chcesz zgubić kilka kilogramów. Klasyczny coleslaw ma w składzie majonez, pełen zbędnych kalorii. W tej wersji jest on zastąpionym innym, zdrowszym produktem – przekonaj się jakim.

Składniki

  • 500 g białej kapusty
  • 200 g selera
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku – sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Umyj warzywa i owoce. Pokrój lub zetrzyj kapustę na małe kawałki.

Zetrzyj marchewki na tarce o małych oczkach. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj selera oraz obrane jabłka.  Wymieszaj ze sobą wszystkie starte składniki.

Przygotuj sos. Do miski wlej jogurt naturalny. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do jogurtu. Następnie dolej oliwę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.

Dodaj sos do warzyw i owoców. Wymieszaj całość dokładnie, aby składniki się połączyły. Gotowy coleslaw odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Należy to zrobić, aby składniki się przegryzły, dzięki czemu sałatka uzyska unikalny, smakowity aromat. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!