Bajecznie prosty przepis na Sycylijski ziemniaczany specjał. Wszystko, czego potrzebujesz do tego ugotowania tego szybkiego obiadu masz już w swojej lodówce.
Każdy zna tradycyjny placek ziemniaczany z tartych ziemniaków. Przygotowujemy go z różnymi dodatkami, jako osobne danie, główne, dodatek do obiadu.
Placki zachwycają smakiem i aromatem. Są proste do przygotowania i każdy chętnie zajada się nim ze smakiem. Dziś jednak chcemy przedstawić Wam nowy sposób na placek ziemniaczany z warzywami, co może stać się nowym wspaniałym posiłkiem w Waszym domu.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 4 jajka
- 3 papryki
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 100 g twardego sera
- Mozzarella lub ser tarty
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 16 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odstaw na bok na kilkanaście minut. Dobrze odciśnij z nadmiaru wody (może zrobić to w rękach lub przez gazę). Warzywa pokrój na małe kawałki.
Do miski wbij 4 jajka, dodaj przyprawy, oliwę i mleko. Dodaj warzywa i ziemniaki. Twardy ser pokrój w kostkę, dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Do masy dodaj stopniowo mąkę wymieszają z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i rozprowadź równomiernie. Posyp serem (mozzarella lub innym tartym). Piecze 35-40 min. w 180 st. C.
Comments are closed.