Dla Pań chcących schudnąć. Lekka przekąska w 5 min. Pieczona cukinia o wiele lepsza niż smażona.
Cukinia to bardzo zdrowe i dobre warzywo, z którego można wykonać wiele przepisów.
Choć sama w smaku nie jest zbyt intensywna, to odpowiednio przygotowana, przyprawiona i podana zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednym z prostych, szybkich w przygotowaniu i ciekawych przepisów jest pieczona cukinia.
Warzywo podane w takiej formie może służyć za smakowitą przekąskę na imprezę lub wieczór filmowy, a także dodatek do głównego dania, śniadania czy sałatki. Oto prosty i niewymagający wielu umiejętności przepis.
Przygotowanie składników
Do stworzenia pysznych pieczonych krążków cukiniowych należy przygotować składniki takie jak:
- umyta, pokrojona w paski cukinia,
- olej słonecznikowy,
- przyprawy – sól, pieprz, zioła, przyprawa do grilla – według uznania,
- mąka pszenna,
- czosnek,
- śmietana,
- sok z cytryny.
Do przyrządzenia przekąski należy wygospodarować trochę miejsca, miseczkę oraz przygotować piekarnik.
Sposób wykonania
Przygotowanie blachy – wyłożenie podłożą papierem pergaminowym lub do pieczenie i posmarowanie olejem, by umiejscowione na niej produkty nie przywarły do metalowej powłoki.
Umycie, wysuszenie i obtoczenie w mące pokrojonych kawałków cukinii. Ułożenie krążków na blaszce oraz posypanie ich przygotowanymi przyprawami. Pieczenie w 150 stopniach przez około 20 minut. Przygotowanie sosu ze śmietany, czosnku, soku z cytryny i ziół.
Wyjęcie przekąski z piekarnika i polanie przygotowanym sosem.
Comments are closed.