Znikają ze stołu w kilka chwil. Przygotuj te 3 składnikowe ciasteczka w kilka minut.
Poniżej przedstawiam przepis na szybki wypiek, w sam raz na sytuację typu ,,chce mi się coś słodkiego do kawki”.
Alternatywa dla zwykłych, pszennych ciastek, a także pomysłowe wykorzystanie zalegającej na półce mąki kukurydzianej.
Składniki:
- 280 g skrobii kukurydzianej
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- pół kostki (100g) miękkiej margaryny
Przygotowanie:
Na początku wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki. Następnie mieszaj całość dłonią, dzięki temu dokładnie i równomiernie połączysz składniki. Uzyskaj jednolitą, elastyczną konsystencję.
Z tak przygotowanej masy wykrawaj małe porcje i formuj w kulki nie większe od orzecha włoskiego. Umieść je na blasze do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż je w odstępach, by nie skleiły się podczas pieczenia. Widelcem odciśnij prążkowany wzorek na każdym ciastku.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 – 15 minut. Nie sugeruj się kolorem ciasteczek, zarumienią się jedynie na dolnej warstwie, a na górze pozostaną blade. Gdy ostygną możesz je udekorować w ulubiony sposób.
Comments are closed.