Przepis na moje ulubione szybkie ciasto – Gdy tylko wystawię na stół, znika w mgnieniu oka.
Pyszne ciasto czekoladowe przekładane dżemem, które jest fantastycznie jędrne i soczyste. Koniecznie zapisz ten przepis, jest pyszny. Jeśli kochasz czekoladowe desery, to szybkie ciasto będzie dla Ciebie najlepsze!
Składniki:
- 5 jajek
- szklanka mąki półgrubej
- ½ szklanki cukru pudru
- szklanka musli czekoladowego
- szklanka oleju
- proszek do pieczenia
- wiśnie lub posiekane orzechy
Nadzienie:
- dżem, najlepiej bardziej kwaśny.
Polewa:
- 200 g czekolady do gotowania
- słodka śmietana do ubijania.
Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i musli. Dodaj szczyptę soli, aby wzmocnić smak. Następnie wymieszaj olej i jajka. Rozdziel żółtka i ubij białka.
Następnie delikatnie dodajesz białka do ciasta. Masę wylać na blachę do pieczenia, którą wcześniej nasmarowałeś i posypałeś kaszą manną. Na wierzchu ułóż pokrojone połówki wiśni, spokojnie z kompotu. Podczas pieczenia lekko wpadają do ciasta. Zamiast wiśni można włożyć posiekane orzechy. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Czas może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika i Twoich doświadczeń z nim. Na pewno zaczniesz czuć ten piękny zapach, gdy będzie zbliżać się koniec pieczenia. Wypróbuj ciasto patykiem. Upieczone ciasto ostudzić, a następnie posmarować konfiturą.
Można też podać inną, np morelową. Na koniec wlej czekoladę jak zwykle. Czekoladę można roztopić, dodać śmietankę do ubijania i lekko ugotować, aby połączyć. Jeśli chcesz, możesz również wybrać posypkę z roztopionej czekolady i kwaśnej śmietany.
Comments are closed.