Ten placek ziemniaczany z patelni wychodzi zawsze przepysznie. 4 ziemniaki, jajko, cebula i sycąca kolacja gotowa

Po całym dniu pracy często masz ochotę zjeść coś ciepłego, ale jednocześnie łatwego w przygotowaniu i niezbyt czasochłonnego.

Placki ziemniaczane idealne spełniają te kryteria. Ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 40 minut i potrzebujesz jedynie czterech najprostszych składników, które znajdują się w każdym domu. Przedstawiamy Ci sprawdzony przepis, w którym nie ma miejsca na błędy. Nawet jeśli stawiasz w kuchni swoje pierwsze kroki, placki ziemniaczane z pewnością staną się Twoim popisowym daniem.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić ją zwykłym olejem)
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 100 g twardego żółtego sera, pęczek świeżej natki pietruszki (sprawdzi się również w wersji suszonej)

Sposób przygotowania.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej jednolite, a placuszki delikatniejsze, zetrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę (możesz ją również zetrzeć na tarce) razem z natką pietruszki i dodaj do ziemniaczanej masy.

W osobnym naczyniu roztrzep jajko z mąką, solą i pieprzem i wlej do startych ziemniaków, połączonych z cebulą i pietruszką. Aby placki były bardziej aromatyczne warto dosypać szczyptę pieprzu ziołowego, ostrości doda odrobina mielonej papryczki.

Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt płynna, możesz dosypać jeszcze niewielką ilość mąki –  pół łyżki lub łyżkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, lub olej. Łyżką nakładaj na patelnię kleksy przygotowanej masy, smaż do uzyskania rumianego koloru z obydwóch stron. Wielkość i grubość placuszków dostosuj do własnych preferencji.

Możesz także wylać od razu całą masę na patelnię i zrobić a’la ziemniaczany omlet.

Pamiętaj jednak, ze patelnia nie może być za mała, bo w takim wypadku ziemniaczanej masy będzie za dużo, co utrudni smażenie.

Po wyłożeniu na talerz, gorące placki posyp startym serem. Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!