Ten placek ziemniaczany z patelni wychodzi zawsze przepysznie. 4 ziemniaki, jajko, cebula i sycąca kolacja gotowa
Po całym dniu pracy często masz ochotę zjeść coś ciepłego, ale jednocześnie łatwego w przygotowaniu i niezbyt czasochłonnego.
Placki ziemniaczane idealne spełniają te kryteria. Ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 40 minut i potrzebujesz jedynie czterech najprostszych składników, które znajdują się w każdym domu. Przedstawiamy Ci sprawdzony przepis, w którym nie ma miejsca na błędy. Nawet jeśli stawiasz w kuchni swoje pierwsze kroki, placki ziemniaczane z pewnością staną się Twoim popisowym daniem.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 1 całe jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić ją zwykłym olejem)
- Sól, pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 100 g twardego żółtego sera, pęczek świeżej natki pietruszki (sprawdzi się również w wersji suszonej)
Sposób przygotowania.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej jednolite, a placuszki delikatniejsze, zetrzyj je na najdrobniejszych oczkach tarki). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę (możesz ją również zetrzeć na tarce) razem z natką pietruszki i dodaj do ziemniaczanej masy.
W osobnym naczyniu roztrzep jajko z mąką, solą i pieprzem i wlej do startych ziemniaków, połączonych z cebulą i pietruszką. Aby placki były bardziej aromatyczne warto dosypać szczyptę pieprzu ziołowego, ostrości doda odrobina mielonej papryczki.
Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt płynna, możesz dosypać jeszcze niewielką ilość mąki – pół łyżki lub łyżkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, lub olej. Łyżką nakładaj na patelnię kleksy przygotowanej masy, smaż do uzyskania rumianego koloru z obydwóch stron. Wielkość i grubość placuszków dostosuj do własnych preferencji.
Możesz także wylać od razu całą masę na patelnię i zrobić a’la ziemniaczany omlet.
Pamiętaj jednak, ze patelnia nie może być za mała, bo w takim wypadku ziemniaczanej masy będzie za dużo, co utrudni smażenie.
Comments are closed.