Błyskawiczny sposób na Napoleonkę na krakersach. 15 minut bez pieczenia – wychodzi zawsze, smakuje każdemu
Błyskawiczny sposób na ciasto Napoleonkę na krakersach!
Napoleonka to aksamitny, kremowy deser, który skradł serca wielu koneserów słodkości. Nieco odmienna wersja tego przysmaku, z krakersami zamiast ciasta francuskiego, jest równie smaczna co tradycyjna Napoleonka, za to przygotowanie ciasta zajmuje zdecydowanie mniej czasu.
Co potrzeba do przygotowania Napoleonki?
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 żółtka
- budyń waniliowy
- 250 g krakersów
- cukier puder ( do posypania na samym końcu )
Jak przygotować Napoleonkę?
0,5 l mleka wlać do garczka i zagotować, dodając cukier, masło i cukier waniliowy. Pozostałe 0,5 l mleka dokładnie wymieszać razem z mąką pszenną, budyniem i żółtkami.
Mieszaninę mleka, mąki, budyniu i żółtek należy stopniowo wlać do gotującego się mleka. Masę trzeba gotować (stale mieszając) aż osiągnie gęstą konsystencję i wytworzą się pękające pęcherze powietrza. Następnie całość odstawić do ostygnięcia.
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową należy wyłożyć równomiernie krakersami. Lekko ciepłą masę wylać na dolną warstwę krakersów, a następnie przykryć krem kolejną partią ciastek.
Comments are closed.