Pyszna karkówka – Każda gospodyni musi znać ten przepis – Obłędny smak

Jeśli nie wiesz jakie mięso przygotować na rodzinne przyjęcia bądź świąteczne obiady to dylemat masz już z głowy. Poniższe danie przygotujesz w jednym garnku.

Przygotuj je dzień wcześniej a całość zapiecz przed podaniem. Mięso zaskoczy Cię aromatem i pozostanie soczyste, gwarantuję!

Składniki:

  • kilogram karkówki;
  • pół kilo pieczarek;
  • 3 cebule;
  • mąka do obtoczenia;
  • słodka papryka w proszku;
  • sól, pieprz;
  • olej do smażenia.

Sos:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki sosu sojowego bądź maggi;
  • 2 łyżki octu;
  • 8 łyżek wody.

Pokrój karkówkę w plastry i natrzyj solą, pieprzem i papryką. Włóż mięso do naczynia i nakryj folią spożywczą, następnie pozostaw w lodówce na kilka godzin. Po upływie czasu obtocz każdy kawałek w mące i obsmaż po obu stronach. Przygotowane plastry ułóż w naczyniu żaroodpornym bądź brytfannie.

Pokrój cebulę w talarki, a pieczarki w paski, następnie ułóż je na wierzchy karkówki. Pozostałe składniki posłużą Ci do sosu, którym polejesz całość. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Tak przygotowana karkówka powinna spędzić około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Koniecznie udostępnij ten przepis znajomym. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!