To ciasto jogurtowe jest łatwe do zrobienia i pysznie puszyste. Sprawdzony przepis.
Jeśli jesteś łakomczuchem, tak jak ja, i uwielbiasz słodycze, ale chcesz schudnąć, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Dodam też, że jest to coś, co robię w każdy weekend. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do jego wykonania nie potrzeba mąki ani kaszy manny. Jest jak puszysty mus.
Oto przepis:
Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- 100g cukru
- 50g skrobi (np. 50g skrobi (np. mąka ziemniaczana, kukurydziana lub tapiokowa).
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Można dodać kilka kropli soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.
- Posypać cukrem pudrem
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj żółtka. Białka dodaj do innej miski. Wymieszaj cukier z żółtkami. Wymieszaj skrobię, skórkę z cytryny i jogurt, aż dobrze się połączą.
Ubić sztywną pianę, ubijając pianę z białek. Sok z cytryny można dodać do białek, gdy już się lekko spienią. Można też dodać kwaśne mleko. Wmieszać pianę do masy jogurtowej. Wymieszać delikatnie łyżką. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz w temperaturze 175°C. Piec ciasto przez 45 minut. Posypać cukrem pudrem.
Comments are closed.