To ciasto jogurtowe jest łatwe do zrobienia i pysznie puszyste. Sprawdzony przepis.

Jeśli jesteś łakomczuchem, tak jak ja, i uwielbiasz słodycze, ale chcesz schudnąć, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Dodam też, że jest to coś, co robię w każdy weekend. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do jego wykonania nie potrzeba mąki ani kaszy manny. Jest jak puszysty mus.

Oto przepis:

Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g cukru
  • 50g skrobi (np. 50g skrobi (np. mąka ziemniaczana, kukurydziana lub tapiokowa).
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Można dodać kilka kropli soku z cytryny lub odrobinę kwasku cytrynowego.
  • Posypać cukrem pudrem

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj żółtka. Białka dodaj do innej miski. Wymieszaj cukier z żółtkami. Wymieszaj skrobię, skórkę z cytryny i jogurt, aż dobrze się połączą.

Ubić sztywną pianę, ubijając pianę z białek. Sok z cytryny można dodać do białek, gdy już się lekko spienią. Można też dodać kwaśne mleko. Wmieszać pianę do masy jogurtowej. Wymieszać delikatnie łyżką. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłożyć papierem pergaminowym.

Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz w temperaturze 175°C. Piec ciasto przez 45 minut. Posypać cukrem pudrem.

Ciesz się tym lekkim, niebiańskim przysmakiem już teraz! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!