Te ziemniaczki w sosie sojowym robi się bardzo szybko, smakują obłędnie. Frytki to już przeszłość.

Znamy mnóstwo przepisów na dania ziemniaczane – od zapiekanek, nawet po ciasta. I dzisiaj czas na kolejną postać ziemniaków!

Szybkie i tanie, a przede wszystkim przepyszne. Świetnie sprawdzą się jako przystawka czy dopełnienie dania obiadowego! Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych? Do dzieła!

Zaczynamy – SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • pęczek ziół (wedle Twoich upodobań, u mnie nie obejdzie się bez pietruszki czy koperku)
  • sól i pieprz do smaku

SKŁADNIKI SOSU:

  • 100 g śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Zabieramy się za PRZYGOTOWANIE:

Na początek ziemniaki – obieramy i kroimy w ćwiartki (łódeczki). Gotujemy w nieosolonej wodzie, ale tylko około 6 minut, mają być półtwarde (jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze).

W trakcie gotowania ziemniaków mamy czas na przygotowanie marynaty. Czosnek drobno kroimy (można przecisnąć przez praskę), dodajemy do sosu sojowego i oleju, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie rozprowadzamy po nich dokładnie mieszaninę z czosnkiem. Blachę smarujemy olejem słonecznikowym lub wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy ziemniaki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Najlepiej smakują podawane z sosem śmietanowym czy czosnkowym, kto co woli. Wystarczy śmietana połączona z majonezem i ulubionymi przyprawami, będzie pysznie.

Nie zapomnijmy też posiekać pietruszki, która idealnie się z nimi komponuje. Pozostało jedynie spróbować, smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!