Ciasto Fantazja – Znika ze stołu w kilka chwil. Robię co każdy weekend. Proste i pyszne

Fantazja to nieziemskie ciasta, pyszne, a jednocześnie proste w wykonaniu. Uwaga, jeśli raz spróbujesz będziesz chcieć więcej!

Połączenie delikatnego kremu i ciasta kefirowego spodoba się każdemu, nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi. Jego świetny wygląd i unoszący się zapach oczaruje każdego. Sprawdzi się idealnie by poczęstować gości czy dla rodziny.

Potrzebne produkty:

Ciasto:

  • 240 g mąki
  • 2 jaja
  • 280 g kefiru
  • 30 g kakao
  • 200 g cukru
  • łyżeczka sody
  • 30 g oleju roślinnego

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 180 g cukru
  • 2 jaja
  • 50 g mąki
  • 150 g masła
  • 10 g cukru waniliowego

Przygotowanie:

Kefir pomieszać z sodą, po odczekaniu 2 minut dodaj jaja, olej i cukier, wszystko razem wymieszać. Potem dodaj przesianą mąkę, całość należy ponownie mieszać aż masa będzie gładka. Dodaj kakao i znowu wymieszaj.  Formę do pieczenia przykryć pergaminem i nalać na nią ciasto. Włożyć do rozgrzanego do 180 st C piekarnika, piec przez 30-35 minut.

Cukier, cukier waniliowy, mąkę i jaja włożyć do garnka, wymieszać całość trzepaczką. Następnie nalać połowę wcześniej przygotowanego mleka, podgrzewać na małym ogniu, po czym polać drugą połowę mleka. Nie doprowadzaj do wrzenia, ale cały czas gotuj, tak by masa zgęstniała.

Dodać masło w kawałkach do garnka, mieszaj aż konsystencja będzie gładka, po czym pozostaw aż ostygnie. Z upieczonego ciasta odkrój delikatnie jego górę, tak by powierzchnia była równa, następnie podziel je na dwie części. Dolną część posmarować kremem, przykryć, posmarować górę oraz boki.

Wcześniej odcięte nierówności zmielić za pomocą blendera i posypać okruszkami ciasto. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!