Znikają ze stołu w kilka chwil. Niezwykle smaczne makowe ślimaczki – sprawdzony przepis.
Makowe ślimaczki, bo tak nazwane są te przepyszne ciasteczka to idealny wybór dla tych co lubią ciasto drożdżowe w połączeniu z makiem.
W wykonaniu nie sprawiają większych problemów. Do wykonania ślimaczków potrzebujemy:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 50 ml ciepłej wody
- 100 g margaryny
- 1 łyżkę oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczkę cukru waniliowego
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 200 g maku
- 260 g chałwy
- 500 g mąki
- 100 g cukru pudru
Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru i wodą. Po kilku minutach dodajemy ciepłe mleko, pozostałą część cukru i olej. Do wymieszanych składników wlewamy roztopioną margarynę, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz 2 jajka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przechodzimy teraz do wykonania masy makowej. Na wrzącą wodę wsypujemy mak i gotujemy go. Po 10 min. odlewamy wodę przez sitko. Mak umieszczamy w pojemniku blendera wraz z chałwą i mieszamy do połączenia się składników w zwartą masę.
Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy podrośnięte ciasto i dzielimy go na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny kształt ok. 0,5 cm. Nakładamy na to część masy i zwijamy w rulon. Kroimy w poprzek na małe, równe części.
Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Blachę smarujemy olejem i układamy ciasteczka, zachowując odstępy (ciasto drożdżowe rośnie). Jajko mieszamy dokładnie z cukrem i smarujemy każdy ślimaczek z góry.
Comments are closed.