Chrupiąca cukinia po koreańsku – Cholernie smaczna. Przekąska która skradnie serca Twoich gości
Ta pikantna pikantna cukinia po koreańsku jest totalnym hitem tego sezonu w moim domu.
Moi goście wręcz rozpływają się nad tą letnią przekąską, a domownicy wciąż dopraszają się o jeszcze!
Nie musisz czekać do zimy by cieszyć się smakiem przetworów. Jeśli pikantne przekąski to coś co pieści twoje kubki smakowe – z przyjemnością podzielę się z tobą tajemnicą, jak w szybkim tempie przygotować marynowaną cukinię po koreańsku.
Składniki:
- Marchewka – 200g;
- Cukinia – 500g;
- Sezam – 1 łyżeczka;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Czosnek – 4 ząbki;
- Olej Słonecznikowy – 50ml;
- Mielona słodka papryka – 1 łyżeczka;
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka;
- Mielona ostra papryka – 0,5 łyżeczki;
- Sos sojowy – 1 łyżeczka;
- Miód – 2 łyżeczki.
Przygotowanie:
Pokrój cukinię na cieniutkie plastry (najlepiej jeśli cukinia będzie młoda – wtedy unikniemy pestek). Jeśli dysponujesz dużymi cukiniami – pokrój je na pół pierścienia.
Pokrojone w plasterki warzywa przełóż do głębokiej miski, dodaj łyżeczkę soli i wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
Obierz i pokrój w paski marchewkę. Możesz użyć specjalnej tarki do marchewki po koreańsku jeśli taką posiadasz. Przełóż marchewki do osobnej miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Również odstaw na pół godziny.
W tym czasie możesz obrać 4 ząbki czosnku i przecisnąć go przez praskę. Dodaj do niego sok z cytryny i sos sojowy oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj wraz z ostrą i słodką papryką.
Nadmiar soku z cukinii i marchewki odciśnij i odlej, a następnie połącz warzywa. Polej je przygotowanym wcześniej sosem. Rozgrzej na patelni 50g oleju roślinnego i dodaj do warzyw.
Comments are closed.