Te pieczone ziemniaczki z kurczakiem królują w moim domu. Sycąca pyszna kolacja dla całej rodziny gotowa.
Lubię dania, które przyrządza się szybko, prosto i nie brudzi przy tym góry garnków. Mam w kolekcji takich przepisów takie oto danie… pieczonego kurczaka z ziemniakami w sosie śmietanowym! Mięso jest niezwykle delikatne, ziemniaczki aromatyczne i smaczne, koniecznie zapoznaj się z tą recepturą!
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka chmieli suneli
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 duża cebula
- 6-7 udka z kurczaka
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
Umyj ziemniaki, obierz i umyj ponownie.
Pokrój je w cienkie koła (około 2-3 mm). Wymieszaj z chmielem – suneli i kwaśną śmietaną. Dodaj trochę soli. Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia.
Cebulę umyj i pokrój na półpierścienie. Rozprowadź ją na ziemniakach. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni.
Dokładnie umyj podudzia z kurczaka, wysusz, posól i posyp curry. Posmaruj każde podudzie pozostałą kwaśną śmietaną. Połóż podudzia na cebuli i ziemniakach.
Włóż formę do piekarnika na 20 minut. Wyciągnij blaszkę, obróć kurczaka na drugą stronę i ponownie włóż do piekarnika na około 20 minut.
Comments are closed.