Ten prosty, ale efektowny deser jest pełen aromatu kawy i pysznie wilgotny. Przepis.

To delikatne, pachnące ciasto kawowe z pewnością stanie się hitem na stole. Ten tort kawowy zachwyci miłośników kawowych przysmaków.

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki stołowe skrobi
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Gorąca woda: 0,5 szklanki

Do dekoracji:

  • Tabliczkę czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej.
  • Dekoracje z orzechów laskowych i włoskich

Wykonanie:

Zmiksuj jajka w mikserze i stopniowo dodawaj cukier. Wmieszaj olej i wodę. Wymieszaj masę za pomocą trzepaczki kuchennej. Wmieszaj przesiane mąki, skrobię, kakao w proszku i proszek do pieczenia. Użyj trzepaczki, aby wszystko połączyć.

Przełóż ciasto do formy na muffiny i piecz przez 20 minut. Piecz ciasto w temperaturze 180° przez 30-40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Następnie przygotuj napar z kawy. W misce połącz kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę. Następnie do tak przygotowanego napoju dodaj mleko.

Podawać ciasto z napojem mleczno-kawowym. Gdy ciasto będzie już dobrze nasączone, ostudź je, a następnie wyjmij z formy. W miseczce rozpuść czekoladę i polej nią ciasto. Dodaj tyle orzechów, ile chcesz.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!