Babciny przepis na pyszne cytrynowe ciasteczka – zrób od razu więcej, przez kolejne 3 dni pozostają chrupiące i świeże.
Przepyszny aromat i świetne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku – przepyszny deser do kawy i herbaty, który, na dodatek, pozostaje świeży i chrupiący nawet przez trzy dni. Brzmi jak deser idealny – i takie właśnie są te ciasteczka cytrynowe.
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 cytryna
- olej słonecznikowy
- cukier puder (do smaku)
WYKONANIE:
Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny. Ubijamy jajka z wyciśniętym sokiem i z cukrem. Dodajemy śmietanę i roztopione masło – następnie ponownie ubijamy całość. Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia i całość wsypujemy do płynnej mieszanki składników. Dodajemy również skórkę z cytryny.
Dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto zagniatamy (powinno być bardzo elastyczne) i dzielimy na mniejsze części, żeby lepiej było je wałkować. Wałkujemy na grubość około pół centymetra a następnie kroimy ciasto na niewielkie kwadraty.
Na głębokiej patelni umieszczamy olej (na kilka milimetrów wysokości) i smażymy kwadraciki po obu stronach – mają się zarumienić na ładny, złoty kolor. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: jeżeli chcemy osiągnąć bardziej słodki smak, sok z cytryny można zastąpić większą ilością śmietanki. Wtedy smak będzie kremowy i aksamitny – bez kwaśnego posmaku.
Comments are closed.