Klopsiki, które uwielbiałaś w dzieciństwie – To tradycyjny przepis, który wszyscy uwielbiamy.

Ten przepis sprawi, że poczujesz nostalgię za smakami z dzieciństwa i będziesz mógł na chwilę powrócić do tamtych wspomnień. Smakowały wyśmienicie, niezależnie od sposobu podania. Teraz możesz je zrobić w domu.

Istnieje kilka sekretów przyrządzania klopsików. Aby uzyskać niepowtarzalny, pyszny smak, należy użyć odpowiedniej ilości mięsa i chleba. Przepis nie zawiera też jajek. Dzięki temu można było zaoszczędzić czas, co pozwoliło zachować delikatny smak mięsa.

Potrzebne składniki:

  • Szklanka wody lub mleka
  • Olej roślinny
  • Pół kilograma mięsa mielonego (dowolny rodzaj, ale najlepiej mieszanka wołowiny i wieprzowiny).
  • Około pół bochenka czarnego chleba (30 dekagramów).
  • Jedna duża lub dwie małe cebule
  • Czarny pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania chleba. Oddziel skórkę od miękkiego środka. Pozwól mleku lub wodzie wsiąknąć w środek. Następnie wysusz skórkę w piekarniku przez kilka minut, aby powstały okruchy.

Jeśli używasz maszynek do mielenia mięsa, drobno je posiekaj. Możesz też użyć gotowego mięsa mielonego. Obrać, umyć i posiekać cebulę.

Do mięsa dodaj bułkę tartą, która została namoczona w mleku i wodzie. Aby obtoczyć klopsiki, zmiel suchą skórkę na bułkę tartą.

Połącz mięso z cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Gdy wszystko będzie gotowe, mokrymi rękoma możesz formować klopsiki, a następnie obtoczyć je w pozostałej części bułki tartej. Grubość każdego klopsa nie powinna przekraczać 1,5 cm. Dzięki temu będą się równomiernie piec.

Na koniec usmaż oba boki na patelni. Klopsiki można też upiec w piekarniku w tradycyjny sposób. Klopsiki podawaj z tłuczonymi ziemniakami, ulubioną sałatką lub marmoladą. Życzymy szczęśliwego powrotu do dzieciństwa.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!