Doskonałym deserem jest ciasto mandarynkowe. Ten przepis jest bardzo prosty, ale pozwala uzyskać pyszne i wyjątkowe ciasto.
Prostym, ale pysznym deserem jest ciasto mandarynkowe. Można go zrobić w zaledwie kilka minut.
To doskonały wybór na poranną kawę lub niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis zadowoli każdego miłośnika słodkości, który uwielbia domowe wypieki. Jest to prosty przepis na ciasto mandarynkowe. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę, ale efekt końcowy jest przepyszny.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 2 średnie mandarynki
- 2-3 żółtka
- pół saszetki cukru waniliowego
- 125 ml świeżego mleka
- 100 g cukru + 2 łyżki masła do posypania ciasta
- 25 g roztopionego, schłodzonego masła (do ciasta).
- 25 g masła do posypania ciasta
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
W misce wymieszaj żółtka, cukier, mleko, cukier waniliowy i sól.
Wymieszaj razem mąkę i proszek do pieczenia. Połącz wszystkie składniki.
Rozprowadź ciasto w przygotowanej blasze.
Obrane pomarańcze mandarynki ułożyć w rzędzie i wcisnąć w ciasto. Na wierzchu rozsypać 2 łyżki cukru.
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Za pomocą patyczka sprawdź stan upieczenia. Czas pieczenia może się różnić. Każdy piekarnik piecze inaczej. Po wyjęciu z piekarnika posyp ciasto cukrem pudrem.
Comments are closed.