Od dziś tylko tak robię naleśniki. Smażone tylko z jednej strony wychodzą ideinie.
Naleśniki marokańskie to rodzaj naleśników, które są pieczone tylko z jednej strony. Przyciągają one wzrok swoim oryginalnym wyglądem, a przy tym są aromatyczne, smaczne i delikatne. Marokańskie naleśniki bagrir to jedno z tamtejszych najbardziej popularnych dań.
Można powiedzieć, że są tam popularne tak bardzo jak w Polsce kebab, bowiem ich sprzedaż odbywa się na każdym kroku. Jeśli uwielbiasz puszyste, a zarazem delikatne naleśniki ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Są one świetnym produktem zarówno na sycące śniadanie, jak i ciepłą kolację.
Składniki do ciasta:
- kasza manna – 1 szklanka,
- mąka – 1 szklanka,
- ciepła woda – 400/450ml,
- jajko,
- olej roślinny – 1 łyżeczka,
- cukier – 1 łyżeczka,
- drożdże – 1 łyżeczka,
- szczypta soli,
-
soda – pół łyżeczki.
Składniki do sosu:
- masło – 70g,
- miód – 6 łyżeczek.
Przygotowanie:
Kaszę manną, mąkę, cukier, sól, sodę oraz drożdże dokładnie wymieszać w głębokiej misce. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Wszystkie składniki zalać ciepłą wodą oraz olejem roślinnym i znowu dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek.
Następnie ubijać masę mikserem lub trzepaczką przez około 1-2 minuty do uzyskania wodnistego ciasta. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 40 minut.
Teraz przyszedł czas na sos. W tym celu roztop w rondelku masło i dodaj do niego miód. Uważaj, aby sos pod żadnym pozorem nie zagotował się!
Czas wrócić do ciasta. Rozgrzać lekko patelnię bez dodawania oleju. Wyrośnięte ciasto wlewać na środek patelni i nie rozprowadzać go po bokach. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony.
Comments are closed.