Mini bułeczki są przepyszne i idealne na śniadanie. Już po pierwszym kęsie nie będziesz mógł przestać ich jeść. Przepis.

Ich wykonanie to sama przyjemność, a smakują o wiele lepiej niż te kupione w sklepie.

Te bułeczki są łatwe do zrobienia, więc każdy może je zrobić. Ich pyszny smak sprawi, że będziesz je robić częściej! Są idealne na śniadanie w domu, w pracy lub w szkole.

Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 60 ml wody
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 25g masła
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Białe nasiona sezamu do dekoracji
  • Serek topiony z ziołami

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać ze sobą następujące składniki: wodę, jogurt naturalny, białka jaj, sól, sok z cytryny i cukier.

Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Użyj widelca, aby wymieszać wszystko. W misce rozpuść masło. Wymieszaj ciasto, aż stanie się jednolite. Odstaw ciasto na 15 minut.

Umieść ciasto na powierzchni takiej jak blacha do pieczenia lub deska. Uformuj z niego podłużne wałki. Podziel ciasto na małe kawałki i z każdego z nich uformuj kulki.

Z każdego kawałka uformować płaski placek i naciąć w połowie koła.

Zawijamy roladki w nadzienie i układamy na wierzchu. Ułożyć roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W misce ubij żółtko i łyżkę oleju. Posmaruj bułeczki pędzelkiem do ciasta. Posyp ziarnami sezamu i odstaw na chwilę.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie, piecz bułeczki przez 20 minut. Kiedy będą złotobrązowe, będą gotowe! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!