Odwrócone, karmelowe ciasto z borówkami – Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie 5 minut i dodatkowe 35 na upieczenie
Jeśli jesteś miłośnikiem borówek, musisz wypróbować ten przepis. Odwrócone, karmelowe ciasto. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie 5 minut i dodatkowe 35 na upieczenie. W dodatku doskonale komponuje się z kawą.
Składniki:
- 150 gramów cukru
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 250 gramów mąki
- 10 gramów proszku do pieczenia
- 250 gramów borówek
- cukier puder
- masło i bułka tarta do obsypania formy
Sposób przygotowania:
Ucieramy jaja z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy,
Przesiewamy mąkę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji,
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jej nadmiar wysypujemy z foremki. Umieszczamy w formie borówki i wlewamy na nie ciasto. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni formy.
Pieczemy przez około 35 – 45 minut w 175 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odwracamy i posypujemy cukrem pudrem.
Comments are closed.