Włoskie ciasto to pyszny deser, którym może cieszyć się każdy, nie tylko łasuch. Jest banalnie proste w wykonaniu.

Wiele osób lubi nagradzać się za ciężką pracę w szkole czy w pracy poczęstunkiem lub ciastkiem czy batonikiem. Może to być również sposób na radzenie sobie ze stresem. Przez to małe „coś” dieta może się opóźnić o kolejny tydzień.

Nie każdy jednak może codziennie udać się do cukierni czy sklepu, aby kupić coś słodkiego. Aby zaspokoić swój słodki ząb, można zrobić własne desery i słodycze, zamiast kupować je w sklepie. W ten sposób można zaoszczędzić pieniądze, a jednocześnie otrzymać świeży produkt. Oto przykład, jak łatwo jest zrobić włoskie ciasto.

Ten przepis jest świetny dla miłośników szarlotki. Można by pomyśleć, że szarlotka to to samo co ciasto włoskie, ponieważ różnice między nimi nie są oczywiste na pierwszy rzut oka. Jednak Włosi stworzyli dla nich przepis i tak naprawdę są to dwa różne wypieki. Ten przepis warto zachować na przyszłość.

Składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 4 jabłka
  • 140g cukru
  • 50g masła
  • 2 żółtka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml mleka

Przygotowanie

Do późniejszego wykorzystania posypać trzema łyżkami cukru. Żółtka i pozostały cukier wymieszać razem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Masa stanie się cała biała.

W mikrofalówce rozpuść masło. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie dodaj połowę masła do masy jajeczno-cukrowej. Wymieszaj, a następnie dodaj mleko.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aż będzie dobrze połączona.

Rozłóż ciasto w naczyniu do pieczenia i przykryj je papierem pergaminowym.

Jabłka pokroić na cząstki, obierając je ze skórki. Dodaj plasterki jabłek do ciasta.

Ciasto posmarować masłem, a następnie posypać cukrem.

Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!