Cenisz sobie przepisy szybkie i pyszne – Ten przepis na strudel z pewnością Ci się spodoba.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na wyjątkowy strudel jabłkowo-makowy, które można wykonać bez żadnych problemów.
Przepis jest znakomity i można go przygotować bez fermentacji czy też ważenia. Dzięki temu przepis jest prosty, a do tego ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, świetnie się wyrabia i jest naprawdę gładkie. Na pewno przypadnie do gustu każdemu.
Składniki
Ciasto
- olej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 gramów masła
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz
- cukier puder
- mielony cynamon
- 4 jabłka
- 150 gramów mielonego maku
- sok z cytryny
Jak przygotować?
Pierwszym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników na ciasto.
W razie konieczności do ciasta można dodać mąkę czy też śmietanę. Po tym kroku formujemy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt.
Następnie obieramy jabłka, ścieramy i mieszamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Następnie farsz sokiem z cytryny.
Następnie bierzemy mak i mieszamy z cukrem pudrem i w razie potrzeby dosładzamy. Rozwałkowane ciasto smarujemy olejem i wykładamy na nie masę makową.
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy nadzienie. Delikatnie zawijamy krawędzie a później zwijamy całe ciasto. Ciasto nacieramy jajkiem i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Comments are closed.