Cenisz sobie przepisy szybkie i pyszne – Ten przepis na strudel z pewnością Ci się spodoba.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na wyjątkowy strudel jabłkowo-makowy, które można wykonać bez żadnych problemów.

Przepis jest znakomity i można go przygotować bez fermentacji czy też ważenia. Dzięki temu przepis jest prosty, a do tego ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, świetnie się wyrabia i jest naprawdę gładkie. Na pewno przypadnie do gustu każdemu.

Składniki

Ciasto

  • olej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 gramów masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz

  • cukier puder
  • mielony cynamon
  • 4 jabłka
  • 150 gramów mielonego maku
  • sok z cytryny

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest wymieszanie wszystkich składników na ciasto.

W razie konieczności do ciasta można dodać mąkę czy też śmietanę. Po tym kroku formujemy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt.

Następnie obieramy jabłka, ścieramy i mieszamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Następnie farsz sokiem z cytryny.

Następnie bierzemy mak i mieszamy z cukrem pudrem i w razie potrzeby dosładzamy. Rozwałkowane ciasto smarujemy olejem i wykładamy na nie masę makową.

Na tak przygotowanym cieście rozkładamy nadzienie. Delikatnie zawijamy krawędzie a później zwijamy całe ciasto. Ciasto nacieramy jajkiem i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!