Cukinia z czosnkiem to świetna propozycja na przygotowanie szybkiej i prostej przekąski. Wystarczy użyć kilka podstawowych składników, które z pewnością każdy posiada w swojej kuchni.
W tym artykule poznasz przepis na przygotowanie pysznej i chrupiącej cukinii, dzięki której nie pobrudzisz swoich rąk. Poniższe danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
- Mąka gładka 3 łyżki
- cukinia 3 szt.
- jaja 3 szt.
- skrobia kukurydziana 2 łyżki
- olej roślinny do smażenia.
Dodatkowo:
- sos sojowy 100 ml
- sezam 1-2 łyżki
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Cukinię połóż na deseczce do krojenia i widelcem wydrąż głębokie rowki na całej powierzchni, końcówki odetnij nożem.
Następnie cukinię przekrój na pół i pokrój w mniejsze kawałeczki.
Pokrojoną cukinię przełóż do woreczka na przyprawy i dodaj sypkie składniki takie, jak skrobię kukurydzianą i mąkę.
Zamknij torebeczkę na przyprawy i potrząśnij porządnie w taki sposób, by każdy kawałek cukinii był pokryty sypkimi składnikami.
W osobnej misce roztrzep jajka.
Cukinię przełóż do miski i polej całość masą jajeczną, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni i przełóż kawałki cukinii za pomocą widelca na patelnię, podsmaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Pomocne będą praktyczne młotki do przewracania cukinii.
Usmażoną cukinię przełóż do głębszej miski, dodaj sos sojowy i starty czosnek, na sam koniec dodaj sezam i wymieszaj.
Comments are closed.