Kilka jajek, trochę jogurtu i mąki to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować deser z cukierni we własnej kuchni. Prosty, pyszny i puszysty.

To proste ciasto, wykonane z mąki, dwóch jajek i jogurtu, zachwyci każdego swoim pysznym smakiem.

Do jego wykonania nie potrzeba żadnej wiedzy kulinarnej. Zachwyci każdego i będzie łatwe w wykonaniu. Do przygotowania tego pysznego deseru potrzebne jest ciasto i nadzienie z jogurtu.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 70g cukru pudru
  • 70 ml roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • Jedno opakowanie proszku do pieczenia
  • skórka z limonki lub cytryny
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jogurtu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 białka z jajek

Przygotowanie:

W misce wymieszać 2 żółtka z cukrem. Wymieszaj masło z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Podziel ciasto na dwie części i zawiń każdą z nich w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Na dno wyłóż drugą połowę ciasta.

Przejdźmy teraz do przygotowania kremu. W osobnej misce połącz białka z cukrem i ubij to na sztywną pianę. W misce wymieszaj jogurt z wanilią. Dodajemy do niego 50g mąki. Wmieszaj w to pianę z białek.

Rozprowadź masę jogurtową w formie do pieczenia i połóż ją na przygotowanym cieście. Przykryć ciasto pozostałą połową.

Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 30 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!