Kilka jajek, trochę jogurtu i mąki to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować deser z cukierni we własnej kuchni. Prosty, pyszny i puszysty.
To proste ciasto, wykonane z mąki, dwóch jajek i jogurtu, zachwyci każdego swoim pysznym smakiem.
Do jego wykonania nie potrzeba żadnej wiedzy kulinarnej. Zachwyci każdego i będzie łatwe w wykonaniu. Do przygotowania tego pysznego deseru potrzebne jest ciasto i nadzienie z jogurtu.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 70g cukru pudru
- 70 ml roztopionego masła
- 2 żółtka
- Jedno opakowanie proszku do pieczenia
- skórka z limonki lub cytryny
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 400 g jogurtu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 białka z jajek
Przygotowanie:
W misce wymieszać 2 żółtka z cukrem. Wymieszaj masło z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Podziel ciasto na dwie części i zawiń każdą z nich w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Na dno wyłóż drugą połowę ciasta.
Przejdźmy teraz do przygotowania kremu. W osobnej misce połącz białka z cukrem i ubij to na sztywną pianę. W misce wymieszaj jogurt z wanilią. Dodajemy do niego 50g mąki. Wmieszaj w to pianę z białek.
Rozprowadź masę jogurtową w formie do pieczenia i połóż ją na przygotowanym cieście. Przykryć ciasto pozostałą połową.
Comments are closed.