Koniecznie wypróbuj tą propozycję na prosty i pyszny obiad – dla Pań dbających o linię. Jem i nie boję się że przytyję
Dlaczego warto jeść brokuły będąc na diecie odchudzającej?
Odpowiedzi jest kilka. Przede wszystkim brokuły zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Co więcej, gotowany brokuł zawiera jedynie 35 kalorii na 100 gramów produktu.
Warzywo jest bogate w błonnik, którego bardzo potrzebują osoby będące na diecie – zapewnia on uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit. Brokuł może być komponowany z różnymi daniami, jednym z nich jest kurczak z pieczarkami z dodatkiem właśnie tego zielonego warzywa.
Co jest potrzebne do wykonania dania?
- 500 g fileta z kurczaka,
- 500 g brokułów,
- 250 g pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka mielonego imbiru,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 0,3 szklanki sosu sojowego,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- sól i pieprz według własnych preferencji
Jak przygotować danie?
Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać jest pokrojenie fileta z kurczaka w kostkę. Do smaku według własnych preferencji można doprawić go solą oraz pieprzem. Następnie, na rozgrzaną patelnię należy wylać łyżkę oleju słonecznikowego i na tak przygotowane naczynie wrzucić kawałki fileta z kurczaka. Mięso powinno być smażone około 15 – 20 minut – do momentu nabrania złocistego koloru.
Gdy ten krok zostanie wykonany, kurczaka przesypuje się do osobnego naczynia. Na patelnię, na której smażony był kurczak, wrzuca się pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie dodaje podzielone na różyczki brokuły. Całość należy smażyć do momentu, aż zarówno pieczarki jak i brokuły nabiorą miękkości.
Na patelnię należy dolać ostatnią łyżkę oleju słonecznikowego, by kolejno przecisnąć przez praskę czosnek i imbir oraz podsmażyć je na tej patelni. Wykonując ten krok, należy następnie dodać pozostałe składniki, czyli olej sezamowy, sos sojowy, bulion drobiowy, brązowy cukier, a także mąkę.
Do pachnącego sosu można dodać odłożonego wcześniej kurczaka z pieczarkami i brokułami. Pozostało jedynie dokładnie mieszać połączone składniki przy włączonym palniku przez parę minut, by wszystko odpowiednio się podgrzało.
Comments are closed.