Koniecznie wypróbuj tą propozycję na prosty i pyszny obiad – dla Pań dbających o linię. Jem i nie boję się że przytyję

Dlaczego warto jeść brokuły będąc na diecie odchudzającej?

Odpowiedzi jest kilka. Przede wszystkim brokuły zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Co więcej, gotowany brokuł zawiera jedynie 35 kalorii na 100 gramów produktu.

Warzywo jest bogate w błonnik, którego bardzo potrzebują osoby będące na diecie – zapewnia on uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit. Brokuł może być komponowany z różnymi daniami, jednym z nich jest kurczak z pieczarkami z dodatkiem właśnie tego zielonego warzywa.

Co jest potrzebne do wykonania dania?

  • 500 g fileta z kurczaka,
  • 500 g brokułów,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 0,3 szklanki sosu sojowego,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • sól i pieprz według własnych preferencji

Jak przygotować danie?

Pierwszym krokiem, jaki należy wykonać jest pokrojenie fileta z kurczaka w kostkę. Do smaku według własnych preferencji można doprawić go solą oraz pieprzem. Następnie, na rozgrzaną patelnię należy wylać łyżkę oleju słonecznikowego i na tak przygotowane naczynie wrzucić kawałki fileta z kurczaka. Mięso powinno być smażone około 15 – 20 minut – do momentu nabrania złocistego koloru.

Gdy ten krok zostanie wykonany, kurczaka przesypuje się do osobnego naczynia. Na patelnię, na której smażony był kurczak, wrzuca się pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie dodaje podzielone na różyczki brokuły. Całość należy smażyć do momentu, aż zarówno pieczarki jak i brokuły nabiorą miękkości.

Na patelnię należy dolać ostatnią łyżkę oleju słonecznikowego, by kolejno przecisnąć przez praskę czosnek i imbir oraz podsmażyć je na tej patelni. Wykonując ten krok, należy następnie dodać pozostałe składniki, czyli olej sezamowy, sos sojowy, bulion drobiowy, brązowy cukier, a także mąkę.

Do pachnącego sosu można dodać odłożonego wcześniej kurczaka z pieczarkami i brokułami. Pozostało jedynie dokładnie mieszać połączone składniki przy włączonym palniku przez parę minut, by wszystko odpowiednio się podgrzało.

To danie zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest idealne dla osób trzymających dietę, ale również dla ludzi, którzy po prostu chcą zjeść pyszny obiad.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!