Jeden składnik, dwie pyszne przystawki. Jak zrobić sałatki z kapusty. Przepis.
Przyrządzanie sałatek nie musi zajmować zbyt wiele czasu. Mogą być szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Nie wymagają wymyślnych składników i mogą być przygotowane w krótkim czasie, aby zachwycić Twoją rodzinę. Są to wspaniałe przepisy na domowe sałatki, które można zrobić w ciągu kilku minut!
Sałatka z kukurydzy cukrowej i jabłek
Potrzebne składniki:
- Jedno średniej wielkości jabłko
- Kukurydza cukrowa w małych puszkach
- 400g kapusty pekińskiej
- 1 ogórek szklarniowy
- Koperek jest świetnym dodatkiem smakowym
- Dodaj szczyptę soli i pieprzu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu
Wykonanie:
Zacznij od dokładnego umycia owoców i warzyw pod bieżącą wodą. Kukurydzę odcedzić, a następnie pozostawić na kilka minut na sicie. Kapustę pokroić na małe kawałki i włożyć do większej miski. Pokrój ogórek na pół, a następnie na małe kawałki. Pokroić jabłko na małe kawałki, obierając je i wydrążając.
Dobrze wymieszać mieszankę z sokiem z cytryny. Następnie dodać ogórki, jabłka i kukurydzę do miski wraz z kapustą. Dodaj składniki do miski i dopraw jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
Sałatka z jajek z kolendrą
Składniki:
- 400g kapusty pekińskiej
- 4 duże jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- Kolendra i koperek do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ogórek szklarniowy
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pod bieżącą wodą dobrze umyj warzywa. Pokrój kapustę na małe kawałki. Ogórek przepołowić i pokroić w cienkie plasterki. Obierz jajka, a następnie albo użyj sitka do warzyw, aby je przecisnąć, albo pokrój je ręcznie w kostkę. Połącz wszystkie składniki w dużej misce.
Comments are closed.