Dietetyczna zimowa sałatka z ogórków Zimowy król. Odkąd ją jem, stale chudnę
Proste wykonanie i świetny smak – to są cechy charakterystyczne sałatki „Zimowy Król”. Produkty do niej z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, ale pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji, żeby pojedyncze składniki nie zdominowały kompozycji.
Sałatka jest idealnym posiłkiem dla tych, którzy dbają o linię. Jest wyjątkowo dietetyczna, ze względu na niewielką ilość kalorii zawartą w ogórkach. Zastępując nią jeden posiłek w ciągu dnia z pewnością zrzucisz parę kilogramów.
Dodatkowym walorem tej potrawy jest to, że nawet zimą zachowa pyszny smak i aromat ogórków, sprawiając wrażenie, jakby dopiero zostały zerwane z przydomowego ogródka. Sałatkę możesz przygotować teraz i cieszyć się jej wytwornym smakiem zimą.
Składniki:
- Świeże ogórki – 5 kg
- Cebula – 1 kg
- Koperek (opcjonalnie) – 300 g
- Ocet – 100 ml
- Sól – 2 łyżki
- Czarny pieprz (groszek) – do smaku
Przygotowanie:
Najpierw umyj porządnie ogórki, np. mocząc je przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie pokrój je w pierścienie. Obierz i posiekaj cebulę (również w pierścienie), a potem umieść ją wraz z ogórkami w dużej misce. Posól i odstaw. Poczekaj aż ogórki puszczą sok (ok. 30 minut). Koperek umyj (opcjonalnie) i posiekaj drobno. W dużym rondlu wymieszaj ocet, cukier i pieprz.
Dodaj zaparzone warzywa oraz dokładnie wymieszaj. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ogórki zaczną zmieniać kolor, wyjmij sałatkę z ognia i natychmiast wsadź do wysterylizowanych słoików. Słoiki wypełnij całkowicie do samego wieczka tak, aby ogórki w całości zanurzyły się w marynacie. Zakręć słoik i odwróć go do górny dnem, owiń w koc i pozostaw aż do wystygnięcia.
Comments are closed.