Chcesz wiedzieć dlaczego ciasta w PRL-owskich bufetach były takie pyszne. Odpowiedź zdradzam poniżej.
Z poniższego przepisu korzystali profesjonalni kucharze, gotujący w lokalach gastronomicznych w czasach PRL-u. Jeżeli nadal nie możesz zapomnieć o przepysznych, miękkich ciastach, muffinkach i nadziewanych placuszkach przygotowywanych w tamtym okresie, ten przepis jest dla ciebie.
W czasach PRL-u produkty spożywcze, towary i usługi musiały spełniać wymogi dyktowane przez państwo. Być może, to właśnie przez ten fakt wszystkie ciasta były tak smaczne i wysokiej jakości. Kiedyś były sprzedawane wszędzie, obecnie nie można ich już niestety nigdzie kupić.
Na szczęście przepis się zachował. Korzystając z niego i trzymając się podanych proporcji każdy, w swoim domu może przygotować pyszny i tani posiłek (bez jajek i mleka!).
Składniki:
- 310 g mąki
- 10 g masła (jeżeli nie mamy można użyć margaryny/ oleju roślinnego)
- 10 g drożdży
- 170 ml ciepłej wody
- 5 g soli
- 20 g cukru
Ciepłą wodę (musi mieć około 35-40 stopni), drożdże i cukier umieść w głębokiej misce. Następnie wymieszaj wszystko, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Powoli dodaj mąkę (przesiej ją wcześniej, jeżeli chcesz mieć pewność, że ciasto będzie miękkie i puszyste). Cały czas mieszaj. Następnie dodaj masło (musi być miękkie) oraz sól i ponownie wszystko wymieszaj.
Możesz zacząć wyrabiać ciasto. Na początku możesz robić to łyżką (drewnianą), ale później lepiej pomóc sobie dłońmi. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i mieć lepką konsystencję. Kiedy już takie jest, przykryj je folią spożywczą/ ręcznikiem kuchennym i odstaw na godzinę, podczas której powinno wyrosnąć od 1,5 do 2 razy.
Po tym czasie rozciągnij je i powtórz proces umieszczenia go w misce, przykrycia i odstawienia na godzinę. Po upływie tego czasu ciasto będzie bardzo miękkie i puszyste. Teraz możesz przygotować pyszne, nadziewane placuszki — po prostu podziel ciasto na mniejsze porcje i wypełnij je dowolnie wybranym nadzieniem, następnie dokładnie je zawiń i usmaż. Możesz też potraktować te ciasto jako bazę do dowolnego wypieku.
Comments are closed.