Przepis na przepyszne, czekoladowe ciasto, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Zachwyci ciebie, twoją rodzinę i znajomych.
Pyszne ciasto, które zrobisz w 15 minut – Milka. Smakuje wyjątkowo i zachwyci każdego.
Jest to idealny deser, kiedy spodziewasz się gości albo masz ochotę na coś słodkiego do kawy. Przepis na Milkę jest bardzo prosty, przygotowanie zajmuje mało czasu, ale za to efekt jest wyśmienity!
Przygotuj:
Na ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklankę mąki półgrubej
- 1 szklankę kawy
- 1 szklankę cukru pudru
- 1 torebkę proszku do pieczenia
Na masę:
- dżem morelowy
Na polewę:
- 250 g czekolady Milka (mlecznej)
- 250 ml śmietanki do ubijania
Sposób wykonania:
Zaparz jedną filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej i zostaw do stygnięcia (będzie potrzebna po upieczeniu ciasta). Składniki przygotowane na ciasto umieść w jednej misce (nie rozdzielaj żółtek od białek, jaja dodaj w całości) i ubijaj na gładką, jednolitą masę przy pomocy ręcznej trzepaczki.
Przygotuj blachę do pieczenia – wysmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą lub mąką. Przelej gotowe ciasto do formy i piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, zostaw do ostudzenia, a następnie polej przygotowaną wcześniej kawą i posmaruj dżemem morelowym.
Teraz przygotuj polewę – włóż do garnka czekoladę oraz śmietankę i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj tak długo, aż masa będzie gęsta. Następnie zdejmij z ognia, lekko ostudź i polej nią ciasto. Wszystko wstaw na ok. 2 godziny do lodówki.
Comments are closed.