Wystarczy, że masz te cztery składniki, a pyszne kulki Rafaello będą gotowe – Ich smak za to może przebić ten kupnych.
Chyba nikomu nie są obce takie słodycze jak Raffaello.
Delikatne, pyszne i nadające się na różne okazje. Dziś zatem pokażemy, jak można je przygotować we własnym domu. Nie potrzeba do tego wiele. Zaledwie cztery proste składniki, a wyczarujemy we własnej kuchni takie cukierki.
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 50 g wiórek kokosowych
- 1 opakowanie wafli
- Migdały
Wykonanie:
Na początek migdały. W sklepach można kupić już wersje zblanszowaną. Jednak możliwe jest pozbycie się skórki w domowych warunkach. Wystarczy zalać je wrzątkiem, odstawić na pięć minut, a potem pozbyć się z nich skórki. Wafle należy zmielić. Można do tego wykorzystać choćby zwyczajny wałek do ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odkładamy z tego 3 łyżki na później. Resztę czekolady łączymy z waflami.
Z masy tworzymy kuleczki, do środka wkładamy migdały, formujemy idealne kuleczki i odstawiamy je do lodówki na 20 min.
Następnie każdą kuleczkę moczymy w roztopionej czekoladzie (w razie potrzeby roztapiamy ją ponownie), a następnie w wiórkach kokosowych.
Comments are closed.