Wystarczy chwila spędzona w kuchni, kilka składników, a otrzymasz wypieki, które zadowolą i dużych, i małych łasuchów – Do dzieła.

Prezentujemy przepis na wyjątkowe chrupiące rogaliki z kwaśną śmietaną oraz nadzieniem jabłkowym. Przepis pozwala na wykonanie naprawdę znakomitych rogalików, które przypadną do gustu każdemu.

Najważniejszą cechą tych rogalików jest to, że są miękkie i bardzo smaczne. Jako nadzienie można użyć na przykład jabłek, ale także dżemu, maku i orzechów włoskich. Jeśli chodzi o odmierzanie składników, można użyć na przykład szklanki o pojemności 200 mililitrów.

Co będzie potrzebne?

Ciasto

  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 gramów roztopionego masła
  • 1 kostka drożdży
  • skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 mililitrów kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie do wyboru

1.Nadzienie jabłkowe

  • 4-5 sztuk jabłek
  • cukier
  • cynamon

2.Nadzienie orzechowe

  • orzechy mielone
  • cukier
  • 1-2 łyżki mleka

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest przesianie mąki, dodanie cukru, soli, jajek, śmietany i dodanie skórki z cytryny. Następnie bierzemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wkładamy to do letniego mleka. Następnie bierzemy drożdże i miażdżymy. Zostawiamy je na chwilę.

Tak przygotowane drożdże dodajemy do mąki i roztopionego masła. Ciasto wyrabiamy gołymi rękami i dzięki temu powinno wyjść gładkie oraz nie powinno się kleić. Mieszać powinniśmy przez co najmniej 10 minut, a po tym czasie odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Czas, w którym ciasto będzie rosło, wykorzystujemy na przygotowanie nadzienia. Jabłka trzemy na tarce i mieszamy z cynamonem oraz cukrem. Jeśli wybieramy wersję nadzienia orzechowego, to orzechy zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy cukier.

Gdy ciasto już wyrosło, to dzielimy je na 8 bochenków, a z każdego z nich robimy 3-4 mniejsze bochenki. Każdy z nich musimy zwinąć w okrąg, a w górnej części ciasta wykonujemy nacięcia. Na dolnej części kładziemy nadzienie. Układamy nadzienie i zawijamy.

Następnie układamy je na blasze, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ostatnim krokiem jest wymieszanie żółtek z mlekiem oraz jego ubicie. Tą mieszanką nacieramy każdy z rogalików. Pieczemy je w 190 stopniach przez około 20-25 minut.

Smacznego.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!