Wystarczy chwila spędzona w kuchni, kilka składników, a otrzymasz wypieki, które zadowolą i dużych, i małych łasuchów – Do dzieła.
Prezentujemy przepis na wyjątkowe chrupiące rogaliki z kwaśną śmietaną oraz nadzieniem jabłkowym. Przepis pozwala na wykonanie naprawdę znakomitych rogalików, które przypadną do gustu każdemu.
Najważniejszą cechą tych rogalików jest to, że są miękkie i bardzo smaczne. Jako nadzienie można użyć na przykład jabłek, ale także dżemu, maku i orzechów włoskich. Jeśli chodzi o odmierzanie składników, można użyć na przykład szklanki o pojemności 200 mililitrów.
Co będzie potrzebne?
Ciasto
- 2 szklanki mąki półgrubej
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 gramów roztopionego masła
- 1 kostka drożdży
- skórka z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 200 mililitrów kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Nadzienie do wyboru
1.Nadzienie jabłkowe
- 4-5 sztuk jabłek
- cukier
- cynamon
2.Nadzienie orzechowe
- orzechy mielone
- cukier
- 1-2 łyżki mleka
Jak przygotować?
Pierwszym krokiem jest przesianie mąki, dodanie cukru, soli, jajek, śmietany i dodanie skórki z cytryny. Następnie bierzemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wkładamy to do letniego mleka. Następnie bierzemy drożdże i miażdżymy. Zostawiamy je na chwilę.
Tak przygotowane drożdże dodajemy do mąki i roztopionego masła. Ciasto wyrabiamy gołymi rękami i dzięki temu powinno wyjść gładkie oraz nie powinno się kleić. Mieszać powinniśmy przez co najmniej 10 minut, a po tym czasie odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Czas, w którym ciasto będzie rosło, wykorzystujemy na przygotowanie nadzienia. Jabłka trzemy na tarce i mieszamy z cynamonem oraz cukrem. Jeśli wybieramy wersję nadzienia orzechowego, to orzechy zalewamy gorącym mlekiem i dodajemy cukier.
Gdy ciasto już wyrosło, to dzielimy je na 8 bochenków, a z każdego z nich robimy 3-4 mniejsze bochenki. Każdy z nich musimy zwinąć w okrąg, a w górnej części ciasta wykonujemy nacięcia. Na dolnej części kładziemy nadzienie. Układamy nadzienie i zawijamy.
Następnie układamy je na blasze, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Ostatnim krokiem jest wymieszanie żółtek z mlekiem oraz jego ubicie. Tą mieszanką nacieramy każdy z rogalików. Pieczemy je w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
Comments are closed.