Placuszki z jagodami – każdemu zasmakują. Pyszne, miękkie, delikatne. Tak przygotowała je moja babcia.
Pyszne placuszki jagodowe zachwycają swoją prostotą i niebywałym smakiem.
Doskonale nadają się zarówno jako pełnoprawne śniadanie jak i słodka przekąska w ciągu dnia.Dodatkowo ciasto użyte do ich stworzenia jest uniwersalne i nadaje się do połączenia z niemal każdym nadzieniem.
Będziesz potrzebować:
- opakowanie kefiru (około 400 ml)
- około 2 łyżek cukru (zależnie od preferencji może być 1 lub 1,5)
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka oleju ze słonecznika
- mąka pszenna (350-400 gram)
- jagody lub inne ulubione owoce (około 400 gram)
Wszystkie składniki oprócz owoców należy zmieszać ze sobą w głębokiej misce. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno być gęstsze niż to na naleśniki, ale nie na tyle, by dało się ugnieść rękami.
Następnie na dłoń posypaną wcześniej odrobiną mąki wkładamy łyżkę stołową masy. Kładziemy na nią nieco owoców i złączamy krawędzie. Po tym kładziemy placuszek na rozgrzana wcześniej patelnię.
Placuszki należy smażyć na średnim ogniu, pod przykrywką przez 3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni, warto położyć je najpierw na papierowym ręczniku aby wchłonął on nadmiar tłuszczu.
Z wymienionej wcześniej ilości składników, powinniśmy otrzymać około 12-14 sztuk placuszków. Najsmaczniejsze są one na ciepło, podawane z mlekiem lub jogurtem.
Comments are closed.