Gołąbki z warzywami od lat są u mnie w słoikach – szybko się robi i smakują obłędnie – przygotuj na zimę

Jeżeli lubisz jeść gołąbki i masz w swoim ogródku trochę warzyw, to chętnie pokażę ci, jak przygotować danie, które będziesz mogła jeść nawet zimą.

Marynowana potrawa cechuje się jeszcze lepszym smakiem i aromatem. Zobacz ten przepis i sama przekonaj się, jak proste w wykonaniu są te oryginalne gołąbki!

Składniki, których potrzebujesz:

  • 1 biała kapusta
  • 500 g marchewki
  • 1 burak ćwikłowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 1 l wody
  • 100 ml octu
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Główkę białej kapusty wsadź do kuchenki mikrofalowej – moc ustaw na niską, a czas na około 10 minut. Po minionym czasie oddziel liście od główki.

Zajmij się przygotowaniem wszystkich warzyw – cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę, obraną marchewkę zetrzyj na tarce, a paprykę pokój w dość cienkie paski. Pamiętaj także o chili, ją pokrój w cienkie plasterki.

Na patelnię wlej trochę oleju roślinnego, rozgrzej go i wrzuć pokrojoną cebulę. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij go przez praskę. Do podsmażanej cebulki wrzuć wszystkie pokrojone warzywa oraz czosnek. Smaż kilka minut, czasem zamieszaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Weź przygotowane wcześniej liście kapusty i połóż na nich odrobinę nadzienia, zawiń tak, jak tradycyjne gołąbki. Zawinięte warzywa włóż do czystych słoików wraz z plasterkami pokrojonego buraka ćwikłowego.

Do dużego garnka wlej litro wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, cukier, a także sól. Całość zagotuj, a na sam koniec wlej ocet. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj – to nasza marynata. Przygotowane słoiki zalej marynatą i gotuj w wodzie przez 25 minut. Następnie wyjmuj je, owiń czymś ciepłym i poczekaj, aż ostygną.

Gołąbki najlepiej przechowywać w ciemnym i dość chłodnym miejscu, np. w spiżarce lub w piwnicy. Mam nadzieję, że danie będzie ci smakować!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!