Stwórz obiad w mniej niż 20 minut – Jedyne co musisz zrobić to przygotować składniki i włożyć je do piekarnika.
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i serem
Każdy z nas chciałbym potrafić przygotować szybkie danie, które będzie przepyszne i proste w przygotowaniu. Niestety w wielu przypadkach przygotowanie dobrego obiadu wymaga dużego nakładu pracy i niekiedy nawet kilku godzin stania przy garach w kuchni.
Oto przepis na danie obiadowe gotowe w 20 minut. Do wykonania tego przepisu można wykorzystać dowolne mięso na przykład: drobiowe, wieprzowe, wołowe. Cały proces przyrządzania tego dania jest zdumiewająco prosty, a efekty są rewelacyjne.
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki:
- 800 g ziemniaków,
- 700 g mięsa wieprzowego,
- przyprawy do smaku: sól pieprz czarny mielony, odrobina oleju słonecznikowego,
- 1 cała cebula,
- 100 g twardego żółtego sera,
- dwie łyżki stołowe majonezu,
- jedna łyżka stołowa musztardy,
- dwie łyżki stołowe jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania:
Mięso należy pokroić na cienkie plasterki, przykryć folią spożywczą, a następnie ubić za pomocą tłuczka. Następnie plastry mięsa należy posmarować olejem i oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie należy obrać ziemniaki i zetrzeć je na grubej tarce do osobnej miski. Gdy to zrobimy należy z startych ziemniaków odsączyć wodę i ją wylać, a to co pozostało posolić i dokładnie wymieszać.
Następnie trzeba przygotować naczynie do pieczenia. Wówczas należy je posmarować olejem i równomiernie rozłożyć na nim starte ziemniaki. Cebulę należy pokroić w półpierścienie i lekko wrobić, następnie cebulowe półpierścienie należy ułożyć na warstwie z ziemniaków.
Comments are closed.