Przepyszna kombinacja ciasta drożdżowego z makiem, idealnie sprawdzi się jako słodki przysmak dla Twojej rodziny. Przepis.

To genialny wypiek znany w mojej rodzinie od lat. Drożdżowe ciasto fantastycznie pasuje do smaku makowej masy. Ta słodka przekąska jest łatwa w przygotowaniu, a efekt końcowy za każdym razem zachwyca całą rodzinę.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Nadzienie

  • 200 g maku
  • 260 g chałwy

Dodatkowo przygotuj

  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia ciasta. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj 1 łyżkę zwykłego cukru. Następnie wlej mleko, olej oraz wsyp pozostały cukier. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, margarynę i cukier wanilinowy. Na koniec wbij jeszcze jajka. Wymieszaj, a potem zagniataj aż z masy powstanie elastyczne ciasto.

Odłóż na chwilę ciasto i zajmij się przygotowaniem makowej masy. Aby pozbyć się gorzkiego posmaku maku, zalej go wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Dzięki temu zyska on też bardziej wilgotną konsystencję. Odcedzony mak zblenduj z chałwą na pozbawioną grudek masę.

Podziel ciasto na mniejsze porcje, mniej więcej tej samej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj i posmaruj makowo-chałwowym nadzieniem. Następnie zawiń ciasto w rulon i pokrój na mniejsze kawałki równej wielkości.

Blachę, na której będą piekły się ślimaczki posmaruj olejem słonecznikowym. Dzięki temu wypieki nie będą przywierać. Wymieszaj w małej misce jajko z cukrem pudrem. Ułóż bułeczki na blasze i posmaruj je przygotowaną mieszanką, aby po upieczeniu były rumiane i apetyczne.

Piecz ślimaczki przez około 20 minut w 160 stopniach. Gotowymi ciesz się wspólnie z rodziną i znajomymi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!