Przepyszna kombinacja ciasta drożdżowego z makiem, idealnie sprawdzi się jako słodki przysmak dla Twojej rodziny. Przepis.
To genialny wypiek znany w mojej rodzinie od lat. Drożdżowe ciasto fantastycznie pasuje do smaku makowej masy. Ta słodka przekąska jest łatwa w przygotowaniu, a efekt końcowy za każdym razem zachwyca całą rodzinę.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 100 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 250 ml mleka
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Nadzienie
- 200 g maku
- 260 g chałwy
Dodatkowo przygotuj
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie
Zacznij od zrobienia ciasta. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj 1 łyżkę zwykłego cukru. Następnie wlej mleko, olej oraz wsyp pozostały cukier. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, margarynę i cukier wanilinowy. Na koniec wbij jeszcze jajka. Wymieszaj, a potem zagniataj aż z masy powstanie elastyczne ciasto.
Odłóż na chwilę ciasto i zajmij się przygotowaniem makowej masy. Aby pozbyć się gorzkiego posmaku maku, zalej go wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Dzięki temu zyska on też bardziej wilgotną konsystencję. Odcedzony mak zblenduj z chałwą na pozbawioną grudek masę.
Podziel ciasto na mniejsze porcje, mniej więcej tej samej wielkości. Każdą z nich rozwałkuj i posmaruj makowo-chałwowym nadzieniem. Następnie zawiń ciasto w rulon i pokrój na mniejsze kawałki równej wielkości.
Blachę, na której będą piekły się ślimaczki posmaruj olejem słonecznikowym. Dzięki temu wypieki nie będą przywierać. Wymieszaj w małej misce jajko z cukrem pudrem. Ułóż bułeczki na blasze i posmaruj je przygotowaną mieszanką, aby po upieczeniu były rumiane i apetyczne.
Comments are closed.