Soczyste kotleciki mięsne prosto z Grecji. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Smak nie do opisania.

Dziś przeniesiemy się do ciepłej, słonecznej Grecji dzięki pysznym, soczystym kotlecikom mięsnym z kaszą.

Na pewno miło zaskoczycie i zadowolicie zarówno swoich domowników jak i gości, ponieważ danie to nadaje się na każdą okazję. Nasza propozycja opiera się na gryce w sosie pomidorowym i mięsie.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 150g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • mąka
  • 2 cebule
  • olej roślinny
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Umyj grykę, a następnie wsyp ją do wrzącej, osolonej wody. Gotuj, aż gryka stanie się miękka. Ostudź. Zmiel w maszynce do mięsa 1 cebulę i połącz ją z mięsem.

Do mięsa i cebuli dodaj jajka, sól oraz pieprz. Wymieszaj razem składniki. Stopniowo dodawaj grykę i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Z przygotowanej masy ulep małe kotlety i obtocz je w mące. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety aż z obu stron osiągną złoty kolor.

Pokrój drugą cebulę i podsmaż ją z odrobiną oleju na drugiej patelni. Następnie dodaj do niej sos pomidorowy i chwilę podgrzewaj. Włóż do sosu gotowe kotlety i duś je na średnim ogniu, pod przykrywką przez około 20-25 min.

Gotowe!

Mamy nadzieję, że ten przepis urozmaici trochę wasze codzienne menu. Danie jest proste i szybkie, ale bardzo pyszne!

Teraz kiedy nie możemy pojechać na wakacje do Grecji, możemy dzięki tym kotlecikom mieć chociaż namiastkę Grecji we własnym domu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!