Niezwykle smaczne klopsiki z mięsa mielonego: Przekonaj się, jakie są smaczne. Sprawdzony przepis

Klopsiki w sosie z mięsa mielonego są świetną propozycją na pyszne danie.

Zapewne będzie ono smakować każdemu ten niezwykle sycący posiłek.

Składniki na mięso:

  • 130 g ulubionego ryżu,
  • 1/2 kg mielonego mięsa,
  • 100 g cebuli,
  • 100 g marchewki,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g kwaśnej śmietany,
  • 20 g oleju,
  • 150 ml wody,
  • 10 g słodkiej papryki,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso umieścić w misce i dodać do niego ryż wraz z drobniutko posiekaną cebulą. Marchewkę po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Dodać ją również do mięsa z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz jajka. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać – najlepiej ręcznie.

Z przygotowanej mięsnej mieszaniny formować klopsiki i układać je w niedużych odstępach w formie do pieczenia (może być np. naczynie żaroodporne. Kwaśną śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, czerwoną papryką, olejem i przyprawami.

Zaleca się, aby do tej czynności zastosować najlepiej trzepaczkę, ponieważ dzięki niej nie powstaną grudki i powstanie jednolity sos.

Potem rozcieńczyć go z wodą i polać mięsne kulki. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec można jeszcze danie posypać startym serem.

Składniki:

  • 250 g kapusty,
  • 600 g dowolnego mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • twardy ser,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Posiekaną kapustę wymieszać z mięsem mielonym i posiekaną cebulą oraz resztą składników. Uformowane kulki układać na formie do pieczenia wysmarowanej olejem.

Piec pod przykryciem ok. 30 min w temp. 180 stopni. Posypać serem i piec do jego stopienia się.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!