Oto sekret pysznych naleśników z mięsem, którymi każdy się zachwyca. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych
Naleśniki z mięsem to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Już nasze babcie pokochały ten przepis. O to cały sekret całego dania.
Naleśniki z mięsem od zawsze gościły w moim domu, robiła je nawet moja prababka. To bardzo sycące, a zarazem delikatne naleśniki, które często królowały jako wyśmienite danie obiadowe. Moje dzieci zajadą je ze smakiem, a ja mogę powrócić wspomnieniami do swojej młodości.
Świetnie się nadają na niebanalny obiad, ale dobrze się sprawdzą również na kolację. Są nieziemsko pyszne, spróbuj, a samemu się przekonasz.
Składniki:
- 7 jaj
- 750 ml mleka
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 500 g filetu z kurczaka
- 200 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce należy ubić 4 jajka ze szczyptą soli, następnie dodaj mąkę, 600 ml mleka, olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Z tak powstałego ciasta smażymy niezbyt grube naleśniki. Mięso z filetu kurczaka i wołowinę należy zmielić. Do zmielonego mięsa dodajemy 100 ml mleka, cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Naleśniki kroimy na pół i na każdej części smarujemy niewielką ilość mięsa, następnie składamy w trójkąt.
3 jajka ubijamy ze szczyptą soli i 50 ml mleka. W tej miksturze zanurzamy naleśniki. Tak obtoczone naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty z obu stron. Przed wyjęciem z patelni warto się upewnić czy mięso jest całkowicie usmażone.
Comments are closed.