Pijana zakonnica – pyszne ciasto warstwowe – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Czy słyszeliście kiedykolwiek o pijanej zakonnicy? Zapewne wielu z Was pomyślało, że to kolejny fake news jaki pojawił się w Internecie.
Ogromnym zdziwieniem zapewne będzie dla Was wiadomość, iż pijana zakonnica to przepyszne ciasto składające się z genialnie pasujących do siebie trzech warstw. Jeżeli raz je spróbujecie to na stałe zagości ono na Waszych stołach.
Poniżej zdradzę Wam przepis na to przepyszne ciasto.
Na samym początku dobrze jest włączyć sobie piekarnik do nagrzania i ustawić temperaturę na 180 stopni, należy jednak pamiętać, że jeżeli włączamy funkcję termoobiegu temperatura powinna być niższa, najlepiej 160 stopni.
Składniki jakie potrzebujemy do pierwszego etapu, którym jest biszkopt to:
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka octu winnego,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 7 łyżek cukru,
- 7 jajek.
Pierwsze co musimy zrobić to przygotować sobie (najlepiej) szklaną miskę, w której ubijamy białka. Następnie dodajemy po trochę mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wlewamy ocet i wszystko mieszamy.
Powstałe ciasto przekładamy do bratfanny o wymiarach 26/28 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Comments are closed.