Kocham tę chrupiącą serową panierkę. Oto jak ugotować najsmaczniejszy kalafior na świecie

Nawet osoby, które nie przepadają za daniami z kalafiora, powinny spróbować tego przepisu.

Chrupiący na zewnątrz, miękki w środku, rozpływa się w ustach i cudownie pachnie – taki właśnie jest kalafior przyrządzony w serowej panierce. To wręcz niemożliwe, by komuś nie przypadł do gustu!

Czego potrzebujemy?

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 6 łyżek mąki,
  • 3 jaja,
  • łyżka bułki tartej,
  • olej,
  • 50 gramów twardego, tartego sera,
  • sól,
  • woda,
  • 1/2 łyżeczki curry (lub innej ulubionej przyprawy).

Naczynia:

  • 2 miski,
  • rondel,
  • durszlak,
  • patelnia.

Jak przyrządzić?

Kalafiora dzielimy na mniejsze cząstki (różyczki), wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, lekko solimy. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, gotujemy kalafiora 5 minut, a później przekładamy go na durszlak. W misce ubijamy jaja z przyprawą curry, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita.

W drugiej misce łączymy bułkę tartą ze startym serem. Każdą różyczkę zanurzamy w cieście, a później w panierce stworzonej z bułki tartej i startego sera.

Następnie smażymy ją na wcześniej rozgrzanej patelni z umiarkowaną ilością oleju, aż cząstka kalafiora przybierze złotobrązowy kolor, a następnie obracamy ją na drugą stronę.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!