To danie jest po prostu doskonałe. Przywiozłam z wakacji przepis na puszyste ciasto z cukinii z serem.
W trakcie wakacji w Bułgarii natknęłam się na wyjątkowe ciasto z cukinii. Moim zdaniem to nie tylko bardzo oryginalny wypiek, ale i ciekawy pomysł na lekki obiad w gorący dzień. Do upieczenia go będziesz potrzebowała tylko kilku składników.
Do ciasta potrzebne będą:
- 500 ml mleka,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 500 g cukinii,
- 4 jajka (osobno białka i żółtka),
- 60 g startego sera,
- sól do smaku,
- mielony pieprz (najlepiej biały).
Dodatkowo przydadzą się:
- 1 łyżka bułki tartej,
- 50 g masła (około 20 g do posmarowania formy i około 30 g do położenia na wierzch ciasta),
- 50 g sera do posypania ciasta.
Przygotowanie:
Rozpuść masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Smaż tak długo, aż mąka stanie się brązowa. Następnie dodaj sól i stopniowo wlewaj mleko, jednocześnie mieszając. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie zdjąć z palnika i odstawić do ostygnięcia (na około kwadrans).
W tym czasie umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce. Odstaw startą cukinię na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku z warzywa. Gdy mleko z masłem i mąką całkowicie wystygnie, dodaj do niego żółtka i żółty ser. Do mieszanki wrzuć również odsączoną cukinię.
Jajka ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę i wlej je do pozostałych składników. Mieszaj ostrożnie, aby nie zniszczyć bąbelków powietrza, które pomogą ciastu rosnąć. Dopraw białym pieprzem.
Comments are closed.