To danie jest po prostu doskonałe. Przywiozłam z wakacji przepis na puszyste ciasto z cukinii z serem.

W trakcie wakacji w Bułgarii natknęłam się na wyjątkowe ciasto z cukinii. Moim zdaniem to nie tylko bardzo oryginalny wypiek, ale i ciekawy pomysł na lekki obiad w gorący dzień. Do upieczenia go będziesz potrzebowała tylko kilku składników.

Do ciasta potrzebne będą:

  • 500 ml mleka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 500 g cukinii,
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 60 g startego sera,
  • sól do smaku,
  • mielony pieprz (najlepiej biały).

Dodatkowo przydadzą się:

  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 50 g masła (około 20 g do posmarowania formy i około 30 g do położenia na wierzch ciasta),
  • 50 g sera do posypania ciasta.

Przygotowanie:

Rozpuść masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Smaż tak długo, aż mąka stanie się brązowa. Następnie dodaj sól i stopniowo wlewaj mleko, jednocześnie mieszając. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie zdjąć z palnika i odstawić do ostygnięcia (na około kwadrans). 

W tym czasie umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce. Odstaw startą cukinię na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku z warzywa.  Gdy mleko z masłem i mąką całkowicie wystygnie, dodaj do niego żółtka i żółty ser. Do mieszanki wrzuć również odsączoną cukinię.

Jajka ubij ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę i wlej je do pozostałych składników. Mieszaj ostrożnie, aby nie zniszczyć bąbelków powietrza, które pomogą ciastu rosnąć. Dopraw białym pieprzem.

Mieszankę przelej do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Posyp startym żółtym serem i przykryj plastrami masła. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!