Smażone i sycące placki ziemniaczane z serem mozzarella to doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny – Przepis.

Poniżej znajdziesz przepis na placki ziemniaczane w zupełnie nowej odsłonie!

To popularne danie uwielbiane przez wszystkich, wzbogacone o dodatkowe składniki i podawane w nieco innej formie, z pewnością przypadnie Tobie i osobom, którym je zaserwujesz do gustu.

Potrzebne produkty:

  • ziemniak – 1 szt.
  • mleko – 55 ml
  • mąka pszenna – 90 g
  • ser mozarella – 150 g
  • majonez – 2 łyżki
  • masło – 10 g
  • sól – wedle uznania

Sposób wykonania:

Należy zacząć od przygotowania ciasta na placki. W tym celu najpierw rozpuść masło, a następnie połącz je i wymieszaj z pozostałymi składnikami – mlekiem oraz masłem. Dopraw solą do smaku.

Ciasto wyrabiaj przez czas około 5 minut, po czym umieść je w naczyniu przykrytym folią spożywczą i zostaw w lodówce na mniej więcej 1 godzinę.

W tym czasie wstaw ziemniaki. Ugotuj je do miękkości, a następnie zetrzyj na tarce. Osobno zetrzyj ser.

Do startych ziemniaków dodaj majonez i razem wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj przy pomocy wałka.

Na tak przygotowanym placku umieść kolejno: ser, ziemniaki, drugą warstwę sera. Złącz dokładnie brzegi ciasta na samym czubku.

Całość ponownie lekko rozwałkuj.

Placek piecz na małym ogniu na wysmarowanej wcześniej tłuszczem patelni, aż do zrumienienia z obu stron na złoty kolor.

Wskazówki:

Jako nadzienie możesz wykorzystać wczorajsze kartofle pozostałe z obiadu. Możesz również zastosować dowolny, inny rodzaj twardego sera oraz wzbogacić potrawę o dodatki takie jak np. suszone pomidory czy ulubione zioła.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!