Sprawdzony przepis na przygotowanie taniego obiadu składającego się z filetu z kurczaka przykrytego przepyszną warstwą warzyw.
Mięso z kurczaka to zdrowa, niskokaloryczna i bogata w białko propozycja na pyszny obiad.
Wystarczy dodać kilka składników i już mamy gotowe pyszne danie. Poniżej przepis na kurczaka pod kołderką z warzyw. Potrzebujemy jedynie marchewki, cebuli, ogórka kiszonego oraz nieco żółtego sera. Potrawa idealnie pasuje do tłuczonych ziemniaków lub ryżu.
Składniki:
- filety w kurczaka- 3 sztuki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 1 marchewka
- 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 150 g żółtego sera
- olej słonecznikowy
- koperek, sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety kroimy wzdłuż, a następnie doprawiamy je solą, pieprzem oraz czosnkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę natomiast ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy olej będzie już gorący podsmażamy przygotowane warzywa.
Podobnie postępujemy z ogórkami- ścieramy je na grubej tarce i dodajemy do warzyw smażących się na patelni.
Do usmażonych warzyw dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę warzywną układamy na filetach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 minut.
Po upływie tego czasu posypujemy nasze danie startym, żółtym serem i wkładamy do pieca na kolejne 10 minut. Gdy ser się rozpuści posypujemy pokrojonym drobno koperkiem. Podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami lub ryżem i świeżą surówką.
Po upieczeniu mięso jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Warzywna kołderka sprawia, że mimo braku marynaty, mięso nie wysycha, zyskuje natomiast wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu zachwyci wszystkich domowników.
Comments are closed.