Magiczne ciasto sprawi, że przygotujesz je bez dodatku jajek i mleka. Świetny smak, lekkość i puszystość to zalety tego ciasta. Przepis.

Szukacie przepisu na pyszne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto? Koniecznie wypróbujcie ten. Magiczne ciasto przygotujecie bez jajek i mleka. Wychodzi puszyste, delikatne, po prostu idealne.

Składniki:

Na białą część:

  • 200 g mąki pszennej
  • 220 ml gorącej wody
  • 150 g cukry
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zamienić na cukier wanilinowy)
  • 60 ml oleju roślinnego

Na ciemną część:

  • 30 g naturalnego kakao
  • 150 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 240 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zamienić na cukier wanilinowy)
  • 60 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy jasne ciasto.

Na początku mieszamy gorącą wodę z olejem roślinnym i esencją waniliową.

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.

Sypkie składniki z miski dodajemy do mokrych. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Masę przelewamy do silikonowej formy. Formę należy wcześniej natłuścić.

Teraz przygotowujemy ciemne ciasto postępując w ten sam sposób. Jedyną różnicą jest dodatek kakao. Kakao należy wymieszać z mąką.

Ciemne ciasto wylewamy ostrożnie na jasną część.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Gotowe magiczne ciasto można dowolnie udekorować, np. za pomocą rozpuszczonej czekolady. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!